Categories TRBİR

Almanya artık Türkiye’den imam almayacak

Almanya İçişleri Bakanlığı ve Türkiye, uzun vadede imam görevlendirmesine son verilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Gelecekte imamlar Almanya’da eğitilecek.

Alman hükümeti orta vadede Türkiye’den Almanya’ya imam gönderilmesini durdurmak istiyor. Federal İçişleri Bakanlığı’nın Perşembe günü Berlin’de yaptığı açıklamaya göre, Federal İçişleri Bakanlığı, bu konuda Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile mutabakata vardı. Bakanlığın verilerine göre şu anda Almanya’ya Türkiye’den gönderilen 1.000 imam bulunuyor.

Hedef, Almanya’da her yıl 100 civarında imam yetiştirmek ve buna bağlı olarak Türkiye’den gönderilen imam sayısını azaltmak. Eğitimin, Dahlem’deki (Kuzey Ren-Vestfalya) mevcut DİTİB eğitim programının bir parçası olarak ve ek bir program aracılığıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

İmamların sorumluluğu DİTİB’e veriliyor

Diyanet imamları ağırlıklı olarak DİTİB camilerinde görev yapıyor. Federal hükümetten alınan bilgiye göre, birkaç düzine kadarı Avrupa Türk-İslam Birliği (ATIB) ve Milli Görüş’e bağlı topluluklarda vaaz veriyor. Bunlar aynı zamanda Federal Anayasayı Koruma Dairesi’nin güncel yıllık raporunda adı geçen iki dernek.

Zdfheute’nin haberine göre, Almanya’daki camilerde verilen vaazlar üzerindeki dışsal etkiyi püskürtmek amacıyla, imam atamaları henüz tamamlanmadan, bu vaizlerin mesleki sorumluluğu 2024 yılı içerisinde Türkiye başkonsolosluklarından alınarak DİTİB’e devredilecek.

Faeser: Uzun müzakerelerin ardından varılan anlaşmadan “memnuniyet duyuyoruz”
Federal hükümet Almanya’da ilave imamların yetiştirilmesini teşvik etmek istiyor. İslam ilahiyatı derslerinden mezun olanlara açık olan bu eğitim üç temel kısımdan oluşacak: Almanca dersleri, İslam dini eğitimi ve Alman tarihi ile sosyo-politik konular ve değerler.

Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), “Uzun müzakerelerin ardından Türkiye ile ilk kez, Türkiye’den devlet tarafından istihdam edilen imamların görevlendirilmesine son verecek bir anlaşma imzalayabildiğimiz için çok mutluyum” dedi. Faeser, “İmamların dinler arası diyaloğa katılmalarını ve toplumumuzdaki inanç meselelerini tartışmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

’12 Eylül’ün kurduğu bu örgütün adı kısaca DİTİB’

Araştırmacı-Yazar ve soL yazarı Orhan Gökdemir, soL’da yayımlanan bir söyleşisinde DİTİB’i şöyle tanımlamıştı:

“12 Eylül’ün kurduğu bu örgütün adı kısaca DİTİB. Açılımı Diyanet İşleri Türk İslam Birlikleri. Adında “Diyanet” var ama Diyanet’le bir ilişkisi yok. 12 Eylül cuntası Genelkurmay’a bağlı bir gizli örgüt kurmuştu. Adına TİB diyorlardı. Açılımı Toplumla İlişkiler Başkanlığı’ydı. Örgütün amacı toplumu İslamileştirmekti. DİTİB’i de bu TİB kurmuştu. DİTİB’in TİB’i, Genelkurmay’ın TİB’ine bir göndermeydi.

İşte generallerin kurduğu o DİTİB bugün Avrupa’daki en büyük dinci-gerici yapılanma. Darbe zamanlarında ipleri askerlerin ellerindeydi. 1990’lı yıllarda kontrolü Milli Görüş ele aldı. Oradan da AKP’ye miras kaldı. AKP bu örgütü daha bir verimli kullanıyor. Almanya’daki Türkler üzerindeki kontrolü ancak bu örgütle birlikte açıklanabilir.

Diyanet uzantılı Almanya’da 1000, Fransa’da 250, Belçika’da 70 cami ve dernek var. Her cami ve derneğin başında Türkiye’de Diyanet İşleri Başkanlığının memuru olan imamlar bulunuyor. DİTİB genellikle gücü elinde bulunduranlara göre hareket ediyor. Yani devlet söylemleri bu camilerde yankılanıyor. Unutulmamalı, DİTİB sadece bir inanç kurumu değil. Almanca kurslarından aile planlamasına kadar çok geniş konulara el atmış durumda.”

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir