TRBiR – Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çarşamba günü, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkan ve komşu ülkelere de yayılan viral enfeksiyon salgınının ardından Maymun Çiçeği’ni (mpox) iki yıl içinde ikinci kez küresel bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.
Maymun Çiçeği yakın temas yoluyla yayılabiliyor. Genellikle hafif seyretmekle birlikte nadir durumlarda ölümcül de olabilen viral hastalık, grip benzeri semptomlara ve vücutta irin dolu lezyonlara neden oluyor.
Bir hastalık salgınının “uluslararası halk sağlığı acil durumu” (PHEIC) olarak nitelendirilmesi, WHO’nun en yüksek alarm seviyesi olarak belirlenmesi anlamına geliyor. PHEIC ilanı verilmesi, söz konusu hastalık salgınlarını kontrol altına almak için araştırma, finansman ve uluslararası halk sağlığı önlemleri ve işbirliğini hızlandırmaya yardımcı olabiliyor.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ndeki salgın, ‘klad I’ olarak bilinen endemik bir türün yayılmasıyla başladı. Ancak yeni bir varyant olan klad Ib, cinsel temas da dahil rutin yakın temas yoluyla daha kolay yayılıyor gibi görünüyor. Bu türün Burundi, Kenya, Ruanda ve Uganda gibi komşu ülkelere yayılması WHO’nun harekete geçmesini tetikledi.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” dedi.
Bu haftanın başlarında, Afrika’nın en üst düzey halk sağlığı kurumu olan Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, viral enfeksiyonun endişe verici bir hızla yayıldığı uyarısında bulunduktan sonra kıta için bir ‘mpox acil durumu’ ilan etti.
Kurum, Afrika kıtasında bu yıl şimdiye kadar 17 binden fazla şüpheli Maymun Çiçeği vakası ve 517 ölüm vakası bildirildiğini, bunun geçen yılın aynı dönemine göre vakalarda yüzde 160’lık bir artış olduğunu söyledi.
Şu ana kadar toplam 13 ülke vaka bildirdi.
Mpox virüsünün farklı bir formu olan klad IIb, 2022 yılında büyük ölçüde erkeklerle seks yapan erkekler arasındaki cinsel temas yoluyla küresel olarak yayıldı. Bu durum WHO’nun o dönemde bir halk sağlığı acil durumu ilan etmesine yol açmış, ancak 10 ay sonra acil durum sona ermişti.(Kaynak)